Opticien en partner worden van LensOnline? Klik hier.

Droge ogen: do’s and don’ts

Droge ogen kunnen heel vervelend zijn. Je kunt haast niet knipperen, zien of genieten van je dag. Mensen die last ervaren van droge ogen, hebben vaak ook last van jeuk of branderige ogen. Waar komen...

droge ogen

Droge ogen kunnen heel vervelend zijn. Je kunt haast niet knipperen, zien of genieten van je dag. Mensen die last ervaren van droge ogen, hebben vaak ook last van jeuk of branderige ogen. Waar komen droge nu eigenlijk vandaan en hoe kom je er zo snel mogelijk van af? In dit blogartikel vertellen we meer over droge ogen.

Wanneer heb je droge ogen?

In een normale situatie, kan het oog meer dan 10 seconden bevochtigd blijven zonder te knipperen. Is dat niet het geval? Dan werkt je traanfilm waarschijnlijk niet optimaal. Het gevolg? Droge, branderige ogen. De traanfilm zorgt er namelijk voor dat je ogen vochtig blijven en beschermd zijn tegen uitdroging en vuiltjes.

Hoe ontstaan droge ogen?

Droge ogen onstaan doordat de ogen minder traanvocht aanmaken of doordat het traanvocht sneller verdampt. Meestal zijn er meerdere oorzaken waardoor je last kunt hebben van een droog oog. Zo kan het zijn dat je traanklieren minder traanvocht aanmaken. Dit kan komen door het ouder worden of wanneer je bepaalde ziektes hebt als diabetes, het syndroom van Sjögren en reumatoïde artritis. Ook medicatie zoals antidepressiva, antipsychotica, bepaalde bloeddrukverlagers (betablokkers), acetylsalicylzuur (bloedplaatjesremmer) kunnen een grote reden vormen voor droge ogen. Tegelijkertijd kunnen bepaalde oogdruppels of een laserbehandeling, wat juist effectief zou moeten zijn, ook zorgen voor het hebben van droge ogen.

Ook het verdampen van het traanvocht leidt tot het hebben van een droog oog. Oorzaken hiervan zijn ontstekingen in de oogleden, het te lang dragen van contactlenzen, te weinig knipperen of heel lang naar een beeldscherm staren. Ook rook, tocht, of airconditioning zijn vervelende boosdoeners.

Wanneer je merkt dat het hebben van droge ogen aanhoudt, raden wij je aan om contact op te nemen met je huisarts of contactlensspecialist wanneer je lenzen draagt. 

Waar krijg je droge ogen van?

1. Omgeving

Urenlang staren naar een beeldscherm, fel zonlicht, pollen en stofdeeltjes in de lucht of airconditioning. Zijn deze omgevingsfactoren alledaagse kost voor jou? Dan is de kans groot dat je last zal hebben van droge ogen. Deze omgevingen hebben een lage luchtvochtigheid, waardoor geïrriteerde, jeukende ogen vaker de kop opsteken.

2. Contactlenzen

Houd je aan de regels die je opticien voorschrijft. Denk daarbij aan de hygiënische normen, de draagtijd van je lenzen, etc. Volg je strikt de regels op, maar heb je nog altijd last van droge ogen? Probeer dan de Silicon Hydrogel Lenzen. Of onze Biomedics lenzen voor extra comfort. Door de speciale samenstelling laten ze meer zuurstof door en gaan ze langer mee. Het is cruciaal om je ogen minstens 1 à 2 keer te laten controleren bij een contactlensspecialist bij jou in de buurt.

3. Gezondheid

Wist je dat je levensstijl of medische redenen het vochtgehalte van je ogen beïnvloeden? Volgende factoren hebben een negatieve impact:

  • Ouderdom
  • Een tekort aan vitamine A
  • Slaaptekort
  • Medicatie
  • Hormonale veranderingen (denk bijvoorbeeld aan de menopauze)

LEES OOK: 11 gewoontes die verschrikkelijk zijn voor je ogen

Zo kom je van droge ogen af

Gun je ogen de nodige rust. Dat lijkt evident, maar niet iedereen houdt hier rekening mee.

  • 20/20/20-regel: als je een bureaujob hebt, komt de 20/20/20-regel als geroepen. Vermijd droge en vermoeide ‘computerogen’ door elke 20 minuten, 20 seconden lang naar een object op 20 meter afstand.
  • Knipperen: als je naar een beeldscherm staart, knipper je 4 keer minder per minuut. Door regelmatig te knipperen, blijven je ogen vochtig (het perfecte excuus om eens wat vaker naar die ene leuke collega te knipperen).
  • Aangepaste voeding: zorg ervoor dat je vette vis (omega 3), noten, zaden en groenten (pompoen, wortelen) opneemt in je voedingspatroon.
  • Bescherm je ogen met een (zonne)bril: draag bij blootstelling aan wind of uv-straling altijd een bril of zonnebril!
  • Drink water: probeer dagelijks 8 à 10 glazen water te drinken om je ogen te hydrateren.
  • Sporten is de boodschap: trek je sportkleding aan en geef je ogen wat ontspanning. Door te bewegen moeten je ogen telkens wisselen van stand. Van veraf naar dichtbij en andersom. Deze afwisseling kan een droog oog verhelpen.
  • Oogdruppels, je beste vriend: bevind je je in een ruimte met een lage luchtvochtigheid (warme omgeving, vliegtuig, etc)? Zorg er dan voor dat je altijd je oogdruppels op zak hebt.

Zijn droge ogen schadelijk?

Het hebben van een droog oog is in eerste instantie niet echt schadelijk. Je kan het makkelijk verhelpen met oogdruppels of bepaalde lenzenvloeistof. Als dit niet werkt, kan je er voor kiezen een afschermende bril te dragen waardoor de traanafvoer-kanalen tijdelijk worden afgesloten. Wanneer dit niet werkt kan een arts er zelfs voor kiezen medicatie voor te schrijven of de traanafvoer-kanalen permanent te sluiten. Droge ogen kunnen namelijk op lange termijn zorgen voor scheurtjes in de ogen of een oogontsteking.

Droge ogen en contactlenzen

Ben je een lensdrager en heb je last van droge ogen? Dan raden we je aan om een bezoek te brengen aan een van onze filialen. Zij zoeken samen met jou naar de ideale contactlens, die perfect bij jouw ogen past. Wanneer je vaker last hebt van droge ogen, kun je de volgende contactlenzen aanschaffen:

Welke oogdruppels kan ik het beste gebruiken?

Welke lenzenvloeistof kan ik het beste gebruiken?

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg één van onze 100 contactlensspecialisten of je oogarts.

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave