Opticien en partner worden van LensOnline? Klik hier.
Verschil lenzen en bril sterkte

Het verschil tussen lenzen en bril sterkte

Is het je ooit opgevallen dat er een verschil is tussen de sterkte van jouw lenzen en bril? Dit klinkt misschien heel gek omdat je waarschijnlijk denkt dat je maar één min of plus sterkte hebt. Ja, je bent bijziend of verziend, alleen corrigeren contactlenzen en brillen jouw oogsterkte op een andere manier. Hoe hoger of lager de sterkte van je ogen wordt, hoe groter het verschil tussen lenzen en bril sterkte is. In dit blogartikel leggen we uit hoe dit komt!

Waarom is er verschil tussen de sterkte van lenzen en brillen?

Zoals hierboven beschreven, corrigeren lenzen en brillen je ogen op een andere manier. Hierdoor is er verschil in sterkte. Maar hoe komt dit? Dat leggen we je uit. Het verschil in sterkte tussen jouw lenzen of bril ontstaat door de afstand van het glas en lens tot het oog. Een lens ligt direct op het oog en een bril ligt gemiddeld ongeveer 12 mm van het oog vandaan. Dit verschilt natuurlijk weer per bril en persoon. Bij sommige mensen liggen de oogkassen dieper, dus is de afstand groter. De sterkte van zowel je lenzen als bril worden dus bepaald door de afstand en de vorm van het gezicht.

Wat is het verschil tussen de sterkte van lenzen en brillen?

Het verschil in sterkte tussen jouw bril en lenzen wordt op de volgende manier bepaald. Dit heeft te maken met jouw min of plus sterkte. Negatieve sterkte wordt minder negatief. Wanneer je een negatieve sterkte hebt, zal de sterkte van je lenzen minder zijn. Bijvoorbeeld: Iemand met een bril met een sterkte van -6.00 zal een lenzen sterkte van ca. -5.50 moeten dragen. Positieve sterkte wordt juist sterker. Wanneer je een positieve sterkte hebt (plus sterkte), dan zal de sterkte van je lenzen juist sterker worden. Bijvoorbeeld: Iemand met een bril op sterkte van +4.00, krijgt een lens sterkte van ongeveer +4,25.  Hoe hoger of lager de sterkte van jouw ogen, hoe groter het verschil in sterkte tussen jouw contactlenzen en bril.

Let op: de bovengenoemde cijfervoorbeelden zijn slechts voorbeelden.  

Hoe wordt het verschil gemeten?

Het verschil tussen de sterkte van je lenzen en bril kan op een eenvoudige manier gemeten worden. De makkelijkste manier is een oogmeting te doen bij een opticien bij jou in de buurt voor zowel je contactlenzen als bril. Eerder schreven we een blog over de oogsterkte berekening, waarin we dieper ingaan op het meten van jouw ogen.

Wanneer je last hebt van presbyopie (ouderdomsverziendheid), heb je multifocale lenzen nodig. De berekening van de waardes werkt anders bij de contactlenzen. Daarom raden we je aan om een contactlensspecialist te raadplegen.

Zou je graag willen overstappen van een bril naar lenzen? Of draag je graag contactlenzen en wil je een bril hebben voor wanneer je geen lenzen draagt? Maak dan een afspraak bij een opticien in de buurt. Deze kan jou vertellen welke bril of lenzen je nodig hebt.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave