Oogsterkte: hoe wordt deze berekend?

Zodra je naar de opticien of een andere oogspecialist gaat voor een bril of lenzen, wordt je oogsterkte opgemeten door middel van een oogmeting. Je hoort dan dat je een bepaalde min- of plussterkte hebt....

oogsterkte-berekenen

Zodra je naar de opticien of een andere oogspecialist gaat voor een bril of lenzen, wordt je oogsterkte opgemeten door middel van een oogmeting. Je hoort dan dat je een bepaalde min- of plussterkte hebt. Maar wat houdt dit getal precies in? En hoe wordt dit getal berekend?

Wat is oogsterkte?

Je lenzen en/of bril zorgen ervoor dat de refractiefout van het oog wordt gecompenseerd, dit wordt ook wel de ametropie genoemd. Zo kun je weer scherp zien. Een oog heeft een nabijheidspunt en een vertepunt.

Het nabijheidspunt is de dichtstbijzijnde afstand die je scherp kunt zien. Normaal gesproken ligt dit bij een gezond oog op ongeveer 30 centimeter. Bij kinderen is deze afstand nog wat korter. Naarmate je ouder wordt, verschuift dit punt steeds verder naar achter. Dit laatste verschijnsel heet presbyopie, ofwel ouderdomsverziendheid.

Het vertepunt is het punt dat je scherp kunt zien zonder correctie van een bril of lenzen. Dit punt ligt voor een oog zonder afwijkingen op oneindig. Veel mensen hebben echter bij een van beide een correctie nodig. Het nabijheidspunt en/of vertepunt hebben dan een afwijkende afstand.

  • Je hebt last van bijziendheid als beide punten te dichtbij liggen. Je kunt objecten van dichtbij scherp zien, maar een object ver weg zie je minder scherp. In dit geval krijg je een lens of bril aangemeten met een negatief getal (min sterkte). Met deze correctie is het de bedoeling dat je vertepunt weer op oneindig ligt en het nabijheidspunt op ongeveer 30 centimeter.
  • Je bent verziend als beide punten te veraf liggen. Als je last hebt van verziendheid zie je objecten van dichtbij niet goed scherp. Zonder correctie krijg je vaak last van hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen, omdat je oog continu moet accommoderen (aanspannen). Als je verziend bent krijg je een lens of bril aangemeten een positief getal (plus sterkte).

Hoe wordt oogsterkte gemeten?

Voordat je een nieuwe bril of lenzen koopt moet je natuurlijk je oogsterkte weten. Bij een erkende opticien bij jou in de buurt kun je terecht voor een oogmeting. Op basis van de oogmeting ontvang je persoonlijk advies zodat je gezichtsafwijking kan worden verholpen met een bril of contactlenzen.

  1. Voor de oogmeting worden oogproblemen besproken met de opticien. Hierin geef je bijvoorbeeld aan of je van dichtbij of van veraf niet scherp kan zien.
  2. Eventueel wordt een controle van je huidige lenzen of bril uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken hoe goed je kan zien met deze bril of contactlenzen.
  3. Om de gezondheid van de ogen te controleren wordt een korte analyse uitgevoerd. Bij ernstige oogproblemen zal een opticien je doorverwijzen naar de oogarts.
  4. De oogmeting wordt gedaan door middel van apparatuur en enkele schermen met letters en cijfers. De opticien bepaalt vervolgens je oogsterkte.
  5. Na het uitvoeren van de oogmeting zal de opticien je oogsterkte bespreken en persoonlijk advies geven.

Recept met oogsterkte

Nadat je een oogmeting hebt gedaan bij een opticien en je besluit om niet bij deze opticien een aankoop te doen, kun je als je dit wilt en tegen betaling het recept met gegevens van jouw ogen mee naar huis krijgen. Met deze gegevens kun je online lenzen bestellen. De volgende gegevens staan op het recept om online lenzen mee te bestellen:

  • De oogsterkte (S, SF of SPH)- en/of cilinder (C of CYL)
  • Bij iedere cilinder waarde hoort een as-waarde (A, As, AXI, AXS of AXIS)
  • De pupilafstand (PD) als dit één getal is, moet je deze door twee delen

Brilsterkte en lenssterkte

Brillen en contactlenzen hebben niet dezelfde sterkte. Dit komt doordat een lens die op het oog geplaatst wordt anders werkt dan een lens die voor het oog hangt (bij een bril). Laat je daarom altijd adviseren over de juiste sterkte voor een bril of contactlenzen bij een opticien.

Online lenzen bestellen

Met de bovenstaande gegevens kun je eenvoudig en voordelig je lenzen bestellen. Je kunt de contactlenzen thuis laten bezorgen of gratis ophalen bij een opticien bij jou in de buurt.

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave