Hoe veranderen onze ogen?

Wat verandert er allemaal aan onze ogen en ons zicht door de jaren heen? In dit blog nemen we je mee in de levensloop van onze ogen. Van geboorte tot ouderdom. Baby’s Heb je nu...

hoe veranderen onze ogen

Wat verandert er allemaal aan onze ogen en ons zicht door de jaren heen? In dit blog nemen we je mee in de levensloop van onze ogen. Van geboorte tot ouderdom.

Baby’s

Heb je nu bruine ogen? Grote kans dat je bent geboren met blauwe ogen. Het gezichtsvermogen van een baby is bij de geboorte namelijk niet volledig ontwikkeld. Eigenlijk worden alle witte baby’s geboren met blauwe ogen. Dit komt doordat onze ogen weinig pigment hebben bij de geboorte. Hoe ouder het kind wordt, hoe meer pigment de ogen krijgen en zo wordt uiteindelijk de oogkleur bepaald. In de meeste gevallen is gemiddeld na negen maanden de definitieve oogkleur zichtbaar.

Bekijk ook onze blog: Wat ziet een baby? En ontdek de visuele ontwikkeling!

Kinderen en jongeren

Ook wanneer je jong bent, zijn je ogen volop in ontwikkeling. Het is dan ook belangrijk om er als ouder rekening mee te houden bij je kinderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen steeds vaker last krijgen van bijziendheid.

Kinderen kijken steeds vaker en langer naar tablets, telefoons, laptops en andere beeldschermen. Hierdoor focussen de ogen zich voor lange tijd op objecten van dichtbij. Als je een langere tijd je ogen op één punt focust, worden de randen van het zicht wazig. Hierop passen de ogen zijn vorm aan en zal het zicht van veraf op den duur minder scherp worden. Hierdoor kan bijziendheid optreden. Lees hier: wanneer heeft mijn kind een bril nodig?

Volwassenen en ouderen

Onze ogen veranderen continu. Bijvoorbeeld ook tijdens de zwangerschap. Ook dan veranderen de ogen. Lees hier alles over de gevolgen van zwangerschap voor ogen.

Ben je je jeugd doorgekomen zonder dat je bijziendheid hebt ontwikkeld? Helaas krijgen we vroeg of laat toch te maken met de leeftijdsgerelateerde afwijking presbyopie of ouderdomsverziendheid. Hierdoor wordt scherpstellen steeds moeilijker en krijg je vooral moeite met het lezen van kleine lettertjes van dichtbij. Naarmate we ouder worden, wordt de ooglens steeds stugger en de kristallens in onze ogen verliest zijn elasticiteit. Daardoor kunnen onze ogen niet meer zo goed scherpstellen als voorheen. Deze oogafwijking kan je corrigeren met behulp van een leesbril of multifocale lenzen (leeslenzen).

Regelmatige oogcontroles

Bij baby’s worden regelmatig oogtesten uitgevoerd bij een consultatiebureau. Als ze één jaar zijn, krijgen baby’s hun eerste complete oogmeting, waarbij op vroege tekenen van oogafwijkingen wordt gecontroleerd. Echter is het belangrijk om regelmatig onze ogen te laten controleren bij een opticien bij jou in de buurt.

Indien er geen klachten zijn is het verstandig om eens in 2-3 jaar de ogen te laten controleren. Bij het dragen van contactlenzen moeten de ogen minimaal eens per jaar gecontroleerd worden. Ook als je ouder bent is het belangrijk om verschillende oogafwijkingen vroegtijdig op te sporten. Ga daarom regelmatig voor een oogcontrole naar de opticien. Bekijk hier de kaart met opticiens bij jou in de buurt.

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave