Opticien en partner worden van LensOnline? Klik hier.

Wanneer heeft mijn kind een bril nodig?

Kinderen kunnen op elke leeftijd te maken krijgen met een oogafwijking. Vaak hebben ze zelf niet door dat zij slecht zien. Hierdoor kan het herkennen van een oogafwijking bij een kind lastig zijn. Op jongere...

wanneer-heeft-mijn-kind-een-bril-nodig

Kinderen kunnen op elke leeftijd te maken krijgen met een oogafwijking. Vaak hebben ze zelf niet door dat zij slecht zien. Hierdoor kan het herkennen van een oogafwijking bij een kind lastig zijn. Op jongere leeftijd is het vaak nog moeilijker. Toch is het belangrijk om een eventuele afwijking zo vroeg mogelijk te identificeren. Wij leggen je uit hoe je de symptomen van slecht zicht bij kinderen herkent en wat je moet doen.

Indien je kind ouder is dan 12 jaar kunnen ze bij de opticien terecht voor een oogmeting. Maak een afspraak bij een opticien bij jou in de buurt.

Het gezichtsvermogen van een baby ontwikkeld zich razendsnel. Vanaf 6 maanden is een baby oud genoeg voor een oogtest bij een consultatiebureau. Hoe eerder een afwijking wordt ontdekt, hoe sneller je kind kan worden doorverwezen naar een orthopist. Een orthopist behandelt onder supervisie van een oogarts oogproblemen.

Lees ook: wat ziet mijn baby? (van maand tot maand)

kind-bril-nodig

Symptomen van slecht zicht bij kinderen

De symptomen van slecht zicht bij kinderen zijn niet altijd even makkelijk te herkennen. Naar mate ze ouder worden, wordt het eenvoudiger om een oogafwijking te constateren. Vaak wordt een oogafwijking op de basisschool ontdekt. Er zijn verschillende signalen.

Je kind:

  • zit te dicht op de televisie
  • kan het schoolbord niet goed lezen
  • knijpt zijn ogen dicht tijdens het televisie kijken of lezen
  • kijkt lichtelijk scheef
  • neemt een slechte houding aan tijdens het lezen
  • heeft last van hoofdpijn na het lezen

Als je een van de bovenstaande signalen herkent bij jouw kind kan het zijn dat een kinder bril nodig is. Om erachter te komen of je kind een oogafwijking heeft, kun je een oogmeting doen. Hiervoor dien je eerst de huisarts te raadplegen. Wanneer de huisarts ook een oogafwijking vermoedt, zal hij jouw kind doorverwijzen voor een oogmeting. De oogmeting hangt af van de leeftijd en is verschillend voor baby’s, jonge kinderen en tieners. Kinderen tot twaalf jaar kunnen een oogmeting laten uitvoeren door een oogarts of orthopist in het ziekenhuis. Kinderen ouder dan 12 jaar kunnen door een opticien gemeten worden.

Vermoed je dat je kind minder goed ziet en is hij of zij ouder dan 12? Maak een afspraak bij een van onze opticiens.

Tip voor een thuistest

Wanneer je vermoedt dat je kind minder scherp ziet, kan je thuis een korte test uitvoeren.

Test op afstand kijken: houd je kind een stilstaand beeld voor, bijvoorbeeld een boek of zet de televisie op pauze. Bepaal zelf de afstand tussen je kind en het beeld en vraagt wat hij of zij ziet. Herhaal dit een paar met een ander beeld en meer afstand.

Probeer de test ook uit te voeren terwijl je het linker- en rechteroog afwisselt. Dek 1 oog af en vraag wat je kind ziet. Herhaal dit met een ander beeld voor het andere oog. Met deze simpele test controleer je het zicht van het linkeroog en rechteroog.

Veel voorkomende oogafwijkingen bij kinderen

Er zijn verschillende oogafwijkingen waardoor je kind minder scherp kan zien. Met een bril kunnen de meeste afwijkingen verholpen worden. De meest voorkomende oogafwijkingen:

  • Myopie: ook wel bijziendheid. Myopie is een afwijking van het oog doordat de oogbol langer is dan gemiddeld. In het geval van myopie of bijziendheid kan je kind van dichtbij scherp zien, maar van veraf niet. Dit kan worden gecorrigeerd door het dragen van een bril met min-sterkte.
  • Hypermetropie: ook wel verziendheid. Hypermetropie is een afwijking van het oog doordat het oog korter is dan gemiddeld of het hoornvlies platter is. Hierdoor kan je kind van veraf scherp zien, maar van dichtbij niet. Verziendheid kan worden gecorrigeerd met een bril met een plus-sterkte.
  • Amblyopie: ook wel een lui oog, bij een lui oog blijft één van de twee ogen achter in de ontwikkeling. Het is een veelvoorkomende oogaandoening bij jonge kinderen die kan worden behandeld door het afplakken van het sterkere oog met een speciale pleister of oogdruppels.

Lees ook: lenzen voor kinderen

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave