Opticien en partner worden van LensOnline? Klik hier.

Bijzondere oogaandoeningen! WOW!

Hieronder vind je een rijtje bijzondere oogaandoeningen waar zelfs wij vaak nog niet van hadden gehoord! Want wist je dat er op je oog haren kunnen groeien? In een film of serie heb je misschien...

bijzondere oogaandoeningen

Hieronder vind je een rijtje bijzondere oogaandoeningen waar zelfs wij vaak nog niet van hadden gehoord! Want wist je dat er op je oog haren kunnen groeien? In een film of serie heb je misschien weleens iemand gezien die bloed huilde, maar wist je dat dit ook echt een oogaandoening is! Het is haast te bizar om waar te zijn, maar er zijn zelfs mensen met meerdere pupillen in 1 oog! Die nog werken ook. Kijk maar snel verder voor ons rijtje met 7 bizarre oogaandoeningen, maar pas wel op! Sommige plaatjes kunnen best shockerend zijn!

Bijzondere oogaandoeningen

We laten je onderstaande oogaandoeningen niet zien om anderen belachelijk te maken, maar om je een kijkje te geven in wat voor trucjes moeder natuur soms met ons uithaalt! Ken jij nog andere bijzondere oogaandoeningen? Laat het ons dan in een reactie hieronder weten!

1. Twee verschillende oogkleuren

van deze bijzondere oogaandoening wisten we het bestaansrecht. Misschien heb je ook wel mensen in je omgeving met deze ‘oogaandoening’ genaamd heterochromie. Je kunt in 1 oog twee verschillende kleuren hebben, of je ogen zijn verschillend van kleur. Er zijn ook bekende mensen met heterochromie. Bijvoorbeeld Kate Bosworth (afbeelding hieronder), Kiefer Surtherland en Demi Moore in mindere mate.

bijzondere oogaandoeningen 232

2. Rode ogen

Nee, de rode ogen op de foto hieronder zijn niet van het flitsen van de camera. Ook zie je direct dat de ogen hieronder niet rood zijn van een flinke huilbui of zijn veroorzaakt door stof in je ogen. Een tekort aan melanine zorgt voor rode ogen zoals we ze hieronder zien. Melanine geeft kleur aan je huid, haar en bepaald de kleur van je ogen. Heb je een tekort, dan spreek je van albinisme. De rode kleur die je ziet in de ogen komt van de bloedvaten die achter de normaal gekleurde iris schuil gaan.

bijzondere oogaandoeningen

3. Harige oogbal

Aii, naar dit plaatje kijken wij liever niet te lang. Want van lichaamshaar vragen we ons soms al af waarom het nu op bepaalde plekken zit, maar haar op je oog is helemaal volstrekt onzinnig! Onderstaande afbeelding is van een 19-jarige Iranese man. Hij had een rare cyste op zijn oog waaruit haren groeide. Het deed gelukkig geen pijn en kon worden verwijderd door een arts.

bijzondere oogaandoeningen

4. Twee pupillen in 1 oog

Deze oogaandoening kan best weleens handig zijn! Met twee werkende pupillen houd je wel heel gemakkelijk een oogje in het zeil! Deze aandoening is enorm zeldzaam, maar het komt voor! Mensen hebben twee werkende pupillen in 1 oog. Soms wordt deze conditie verward met pseudo polycoria, hierbij hebben mensen meer dan 1 pupil in 1 oog, maar de tweede pupil is dan vaak alleen ‘gat’. Bij polycoria heeft iedere pupil apart een groep spieren die de pupil aanstuurt. De pupillen kunnen afhankelijk van elkaar werken.
bijzondere oogaandoeningen

5. Zwarte ogen

Het geeft niet de meest betrouwbare blik de  oogaandoening genaamd aniridie. Hierbij lijkt het alsof je oog geen iris heeft. Ze zijn namelijk helemaal zwart. Dit komt omdat de pupil heel groot is en het gekleurde iris eromheen te klein. Er is dus wel een randje iris om de pupil heen, maar dit is nauwelijks zichtbaar. Aniridie wordt veroorzaakt door een chromosoom mutatie.

bijzondere oogaandoeningen

6. Katten ogen

Het lijkt misschien of iemand met deze aandoening zijn lenzen voor een verkleedpartijtje of carnaval al heeft ingedaan. Het wordt ook wel het kat-ogen syndroom genoemd. De pupil heeft vaak een langgerekte vorm, doordat er weefsel van de iris mist. Het is een chromosoom fout en gaat dan ook vaak gepaard met andere aandoeningen.

bijzondere oogaandoeningen

7. Bloed huilen

De wetenschappelijke benaming voor het huilen van bloed is hemolacrie. Hoewel deze aandoening zeer bijzonder is en maar weinig voorkomt, zijn er al meldingen van terug te vinden tot in de 16e eeuw. Vroeger werd het een religieuze betekenis toegeschreven. Tegenwoordig weten we dat het verschillende oorzaken kan hebben zoals bijvoorbeeld hormonale veranderingen of een tumor. Het is echter zo zeldzaam dat eens in de zoveel jaar iemand met hemolacrie zich bij een arts meldt.

bijzondere oogaandoeningen

Kende jij deze oogaandoeningen al?

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave