Tablet en laptop slecht voor de ogen van uw kind?

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat kinderen die teveel op mobieltjes en tablets kijken en te weinig buiten spelen later slechtziend kunnen worden. Hieruit blijkt hoe groot de schade voor kinderogen nu...

laptop kind ogen

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat kinderen die teveel op mobieltjes en tablets kijken en te weinig buiten spelen later slechtziend kunnen worden. Hieruit blijkt hoe groot de schade voor kinderogen nu echt is, want het aantal kinderen met een bril en bijziendheid is nog nooit zo hoog geweest.

Er is de laatste jaren een forse stijging van het aantal brildragende kinderen. Rotterdamse onderzoekers waarschuwen dan ook dat het aantal kinderen dat een bril nodig heeft onwijs is gestegen. Hoewel het onderzoek onder Rotterdamse kinderen is gehouden, verwachten de onderzoekers dat de cijfers representatief zijn voor kinderen in heel Nederland. Gelukkig kun je er wel wat tegen doen.

Wat is bijziendheid?

Myopie is de officiële naam voor bijziendheid en is een oogafwijking waarbij objecten van ver niet goed zichtbaar zijn. Van dichtbij kun je met myopie prima zien, maar veraf is je beeld vager, of zelfs volledig onscherp. Dit komt doordat het oog te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die in het oog schijnen, voor het netvlies in plaats van erop. Dit zorgt voor een onscherp beeld. Myopie wordt vaak slechter tot de tienerjaren, daarna stabiliseert het.

Hoe komt het dat kinderen vaker bijziend zijn?

De onderzoekers zien een verband tussen het feit dat kinderen steeds meer met objecten dichtbij bezig zijn. Zoals een tablet, laptop of mobiele telefoon. Bij dit soort ‘nabijwerk’ stelt het oog zich scherp op 1 punt en worden de randen er omheen wazig. Door te veel dichtbij werk groeit de oogbol naar verhouding te snel. Omdat de ogen van kinderen nog in de groei zijn, kunnen deze gemakkelijk met veel nabijwerk verkeerd groeien. Hierdoor kunnen zij dan op den duur minder goed van veraf zien.

Ook het gebrek aan daglicht lijkt een rol te spelen. Onder invloed van daglicht wordt dopamine aangemaakt, wat weer invloed heeft op ons zicht. Hoe meer we buiten zijn, hoe meer dopamine we aanmaken. Bij een gebrek hieraan kan de oogbol te lang worden en dus bijziendheid ontwikkelen. Daarnaast zijn er ook genetische factoren die een rol spelen.

Hoe erg is het?

Ongeveer 2.5% van Rotterdamse zes-jarige kinderen is bijziend. Echter stellen de onderzoekers dat van deze kinderen op negen-jarige leeftijd maar liefst 30% bijziend zal zijn. Binnen 3 jaar is dit dus een enorme stijging. Op 20-jarige leeftijd zal van deze kinderen ongeveer de helft een bril of lenzen nodig hebben tegen myopie.

Extra risico’s van bijziendheid bij kinderen

Eén op de drie kinderen met een sterke min-bril (-6 en hoger) krijgt later oogproblemen. De meesten krijgen maculadegeneratie, netvliesloslating of glaucoom. Deze oogafwijkingen zijn vrij moeilijk te behandelen.

Waar moet je op letten bij je kind?

Wil je er iets aan doen? Houd je dan aan de 20-20-2 regel om bijziendheid af te remmen. Oogartsen hebben de regel bedacht om problemen met kinderogen te verminderen:

  • Zorg dat je kind na 20 minuten dichtbij kijken een pauze houdt van 20 seconden.
  • Kijk in de pauze 20 seconden in de verte.
  • Stimuleer dat je kind elke dag minimaal 2 uur buiten is. Dit is inclusief de pauzes op school, fietsen naar school etc.

Wat doen als ik al bijziend ben?

Geen paniek! Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede manieren om met bijziendheid om te gaan. Zo kun je gemakkelijk, veilig en goedkoop contactlenzen online bestellen in onze webshop. Zo zie je binnen een mum van tijd weer scherp!

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave