Opticien en partner worden van LensOnline? Klik hier.
Eén op twee kinderen in Nederland is bijziend

Laat de ogen van je (klein)kind op tijd controleren

Doe de gratis myopie-oogcheck bij Teeling Optiek

en kom onmiddellijk te weten of jouw (klein)kind bijziend is

Bij myopie – de wetenschappelijke benaming voor bijziendheid – zie je voorwerpen vlakbij scherp, maar worden objecten op grotere afstand geleidelijk waziger. Volgens de Volkskrant is nu al één op de twee Nederlandse kinderen bijziend.

Heeft jouw (klein)kind moeite om in de verte scherp te zien? Bijziendheid komt steeds vaker voor bij kinderen, vooral doordat ze meer op schermen turen, zowel thuis als op school. Maar wist je dat onbehandelde bijziendheid later ernstige oogproblemen of blindheid kan veroorzaken?

Daarom nodigen we alle kinderen tussen de 4 – 16 jaar* uit bij ons in de winkel voor een gratis myopie-oogcheck.

Meisje op onderzoek bij oogspecialist.

Maak een afspraak bij Teeling Optiek

Bij Teeling Optiek begrijpen we het belang van vroege detectie en de aanpak van bijziendheid. Kom langs om de ogen van je (klein)kind te laten onderzoeken door onze myopie-experts.

De myopie-oogcheck is volledig gratis.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Op dit telefoonnummer zal de opticien je contacteren om de afspraak in te plannen.
Voorwaarden*

Ontdek de MiSight 1 day-daglenzen voor myopie bij kinderen

  • Corrigeert en vertraagt bijziendheid bij kinderen met 59% met behulp van speciale® Technology*1
  • Kindvriendelijke, zachte contactlenzen die gemakkelijk te gebruiken zijn1
  • Handige daglenzen en hoeven niet te worden gereinigd of opgeborgen
  • Ontvang een gratis UNO-kaartspel bij aankoop van deze daglenzen in de winkel van Teeling Optiek

Maak kennis met de 20-20-2-regel

Heb je 20 minuten
dichtbij gekeken?

Kijk dan 20 seconden
in de verte

Elke dag minstens 2 uur buiten zijn​

Vul bovenstaand formulier in en een medewerker van Teeling Optiek zal contact opnemen om een afspraak te plannen voor de myopiescreening van jouw (klein)kind. Van daaruit bepalen ze of een afspraak voor een uitgebreid onderzoek door de orthoptist nodig is.

Tijdens het onderzoek meten we in de winkel met onze autorefractor (computeroogmeting) of er een sterkte aanwezig is en doen we in de oogmeetruimte een gezichtsvermogentest. Als er uit die testen aanleidingen tot myopie aanwezig zijn, zal de medewerker bespreken of het wenselijk is om een afspraak bij de orthoptist in te plannen voor een uitgebreid oogonderzoek.

De eerste screening is bij ons zonder kosten. We doen een computeroogmeting en bepalen de gezichtsscherpte zonder bril. Als we vermoeden dat er sprake is van myopie of andere oogafwijkingen, gaan we een consult inplannen bij de orthoptiste die eens per maand bij ons in de winkel aanwezig is. Dat onderzoek kost €79,-. Uiteraard kunnen we je ook je via je huisarts naar een orthoptist werkzaam in het ziekenhuis verwijzen. Hier zullen de wachttijden waarschijnlijk iets langer zijn, maar wordt het onderzoek uit de basisverzekering betaald.  

Nee. De computeroogmeting is niet gevaarlijk. Bij een eventueel aanvullend onderzoek door de orthoptist druppelt de orthoptist één of meerdere oogdruppels in de ogen. Deze druppels ontspannen de ogen en verwijden de pupillen. Hierdoor kan je (klein)kind tijdelijk minder goed scherpstellen en wellicht wazig zien. Op een zonnige dag is het wenselijk om een pet of zonnebril mee te nemen die gedragen kan worden na het onderzoek.

Omdat kinderogen nog volop in ontwikkeling zijn, is er een mogelijkheid dat er in de toekomst wel myopie ontstaat. Bij twijfel kan er altijd een nieuwe myopie-oogcheck worden ingepland waarna vervolgens bepaald kan worden of een aanvullend uitgebreid onderzoek door de orthoptist nodig is.  

Myopie kan op elke leeftijd beginnen, maar het komt vaak voor tussen 4 en 16 jaar. De laatste jaren is myopie een meer voorkomend probleem door de komst van smartphones, tablets en de digitalisering in de klas, waardoor kinderen meer en dichterbij op een scherm kijken.

 

Mogelijkse symptomen kunnen zijn: moeite met zien op afstand, knijpen met de ogen, frequente hoofdpijn of vermoeidheid na het lezen of kijken naar een scherm. Als deze signalen zich voordoen, is het raadzaam om een afspraak te plannen.

Beperk de schermtijd van je (klein)kind, zorg voor voldoende buitenactiviteiten en moedig goede leeshoudingen aan. Hierbij kan de 20-20-2-regel goed van toepassing zijn.

Deze regel stelt: na 20 minuten schermtijd moeten we minstens 20 seconden naar buiten turen, in de verte, zodat het oog niet meer focust op objecten dichtbij. En kinderen moeten minstens twee uur per dag buiten spelen.

Myopie is geen ziekte maar een oogfout die ontstaan is. Dat is prima te corrigeren met bijvoorbeeld de MiSight 1 day-contactlens, die speciaal voor kinderen met myopie is gemaakt. Er zijn bewezen behandelmethodes om de achteruitgang van het oog te remmen. Naast deze behandelmethodes met bijvoorbeeld contactlenzen, is ook het toepassen van de 20-20-2-regel belangrijk.

Het kind zal dan niet scherp zien. Dat kan op korte termijn de leerprestatie op school en de kwaliteit van het leven beïnvloeden. Wat we weten uit onderzoek is dat mensen met myopie op latere leeftijd een (sterk) verhoogde kans hebben op verschillende ernstige oogproblemen zoals  netvliesloslatingen, glaucoom en staar. Hierbij geldt dat hoe hoger de min-sterkte is, hoe groter die kans.

* Vergeleken met een monovisiecontactlens voor 1 dag over een periode van 3 jaar.
 Over een periode van 3 jaar verminderde MiSight® 1 day de myopieprogressie met gemiddeld 59% in vergelijking met een monovisiecontactlens.
 Zoals gemeld door ouders.

*Een officiële oogmeting voor kinderen tussen de 4-8 jaar oud dienen onder supervisie van een oogarts plaats te vinden en uitgevoerd door een orthoptist.

Referenties:
1 Chamberlain P, et al. A 3-year randomized clinical trial of MiSight® lenses for myopia control. Optom Vis Sci. 2019;96(8):556–567.
2 Sulley A, et al. Wearer experience and subjective responses with dual focus compared to spherical, single vision soft contact lenses in children during a 3-year clinical trial. Poster presented at AAO 2019, San Francisco, Calif.
3 Chamberlain P, et al, Further comparison of myopia progression in new and established myopia control treatment (MiSight® 1 day) groups. Presentation at BCLA 2019, Manchester, England.