Opticien en partner worden van LensOnline? Klik hier.

Wat is mouches volantes?

Naarmate we ouder worden, gaan onze ogen op natuurlijke wijze achteruit. Het kan zijn dat je op den duur last krijgt van klontjes in het het glasvocht waardoor je troebel ziet. Er zijn klontjes zichtbaar...

Wat is het mouches volantes

Naarmate we ouder worden, gaan onze ogen op natuurlijke wijze achteruit. Het kan zijn dat je op den duur last krijgt van klontjes in het het glasvocht waardoor je troebel ziet. Er zijn klontjes zichtbaar en zwarte vlekjes vliegen door het oog. Deze aandoening wordt ook wel ‘mouches volantes‘ genoemd en betekent letterlijk ‘vliegende vliegjes‘ in het Frans. In dit artikel vertellen we meer over deze oogaandoening.

Wat is mouches volantes?

Mouches volantes is een oogaandoening waarbij je het gevoel hebt dat er zwevende vlekjes of vliegjes door je gezichtsveld zweven. Andere woorden voor deze aandoening zijn ‘floating specks’, ‘floaters’ of ‘glasvochttroebeling’. De medische term hiervoor is myodesopsie. Wanneer je hier last van ervaart, zal je gauw merken dat het verschillende vormen aanneemt. Zo kunnen de vlekjes puntjes, draadjes of webben hebben. Waar je ook naar kijkt, de mouches volantes blijven in zicht.

Hoe ontstaat mouches volantes?

De kwaal ontstaat voornamelijk bij oudere mensen. Bij hen breken de cellen en proteïnestructuren op een manier af dat er afbraakmaterialen overblijven. Deze zweven rond in de geleiachtige vloeistof in de oogbol. Het zijn dus niet echt vliegjes, maar wel delen van cellen. Het komt vaker voor dan je denkt, maar is gelukkig niet heel schadelijk. Het kan vervelend zijn omdat men vaak slecht ziet en afgeleid is door de vlekjes die door het ook dwarrelen. Ervaar je veel stress of vermoeidheid, dan kan de kwaal eerder voorkomen. Het is daarom belangrijk om je ogen voldoende rust te geven. Het kan een probleem zijn als de vlekjes zorgen voor flitsen, gezichtsuitval of geen zicht. Ervaar je last van je mouches volantes? Dan raden wij je aan om direct contact op te zoeken met je contactlensspecialist of huisarts.

Is mouches volantes gevaarlijk?

De oogaandoening kan over het algemeen geen kwaad. Het is een kwaal die ontstaat bij veel stress en vermoeidheid. Een goede nachtrust doet al gauw wonderen. Zodra je merkt dat je erge last ervaart, is het noodzakelijk om contact te zoeken met een specialist. Ouderen kunnen last krijgen van glasvochtloslating. Hierdoor kan je lichtflitsen zien en trekt het glasvocht aan je netvlies. Hierdoor ontstaan er scheurtjes die uiteindelijk kunnen leiden tot blindheid.

Wanneer contact opnemen met een specialist?

Wanneer je merkt dat je langer dan drie maanden last ervaart van de mouches volantes, kan dit betekenen dat er meer aan de hand is. Ga daarom zo snel mogelijk naar een specialist die je er meer over kan vertellen. Merk je dat je binnen die tijd weinig ziet, zwart zicht hebt, last hebt van lichtflitsen of de vlekjes zweven een andere richting op? Ga dan meteen naar een huisarts of oogarts.

Hoelang duurt mouches volantes?

De kwaal kan ineens optreden en binnen no-time weer verdwijnen. Dat kan een langere periode aanhouden en soms zelfs meerdere jaren. Gelukkig kunnen je hersenen zich goed aanpassen aan de vlekjes. Vaak merk je na een tijdje niet meer dat je ze in je oog hebt en kun je de dagelijkse bezigheden gewoon voortzetten. Mensen met oogcompilaties bij diabetes of bijziende mensen kunnen eerder en vaker last hebben van mouches volantes.

Hoe wordt het behandeld en voorkomen?

Wanneer je op lange termijn last hebt van de vlekjes is het een idee om te kiezen voor een glasvochtoperatie (vitrectomie). Tijdens deze operatie vervangt de specialist het glasvocht in het oog voor een andere vloeistof. Ook kan je kiezen voor een laserbehandeling. Veel contactlensspecialisten of oogartsen zullen een laserbehandeling afraden omdat je hersenen de vlekjes vaak automatisch corrigeren of de vlekjes zullen op den duur automatisch verdwijnen.

Ook zijn er natuurlijke oplossingen tegen de aandoening. Zoals bovenstaand beschreven kan een goede nachtrust als remedie werken. Ook sporten en gezonde voeding zorgen ervoor dat je minder last zult hebben van de vlonders. De juiste vitamines voor de ogen kunnen er ook voor zorgen dat je minder last zult hebben van de aandoening of zelfs klachten kunt voorkomen.

Mouches volantes en contactlenzen

Contactlensdragers kunnen ook last krijgen van mouches volantes. Het wil niet zeggen dat wanneer je lenzen draagt, je hier ook sneller last van krijgt. De vlonders ontstaan namelijk in het oog zelf en zijn geen viezigheid op het oog. Veel mensen die bijziend zien, kunnen hier eerder last van krijgen. Wij raden je aan om daarom eerst te kijken naar de juiste maandlenzen, daglenzen, weeklenzen of lenzenvloeistof. Op deze manier kun je bepalen of het wazige zicht echt te maken heeft de aandoening of met de kwaliteit van je ogen en lenzen.

Dit artikel mag niet worden opgevat als medisch advies, noch is het bedoeld als vervanging van de aanbevelingen van een medische professional. Voor specifieke vragen, raadpleeg één van onze 100 contactlensspecialisten of je oogarts.

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave