Opticien en partner worden van LensOnline? Klik hier.

Lenzenvloeistof in het vliegtuig

Onderweg naar je vakantiebestemming heb je het liefst je lenzenvloeistof bij de hand. Zeker als je in het vliegtuig zit en je een lange reis maakt. De regels omtrent het meenemen van vloeistoffen in je...

lenzenvloeistof-vliegtuig-reisverpakking

Onderweg naar je vakantiebestemming heb je het liefst je lenzenvloeistof bij de hand. Zeker als je in het vliegtuig zit en je een lange reis maakt. De regels omtrent het meenemen van vloeistoffen in je handbagage zijn de laatste jaren veranderd. Wat mag je meenemen in het vliegtuig? Aan welke regels moet lenzenvloeistof voldoen om mee te mogen in het vliegtuig? Ga goed voorbereid op reis!

Lenzenvloeistof mee in het vliegtuig

lenzenvloeistof vliegtuig reisverpakking

Lenzenvloeistof mag mee het vliegtuig in, als de verpakking 100 ml of minder is. Je normale fles contactvloeistof is waarschijnlijk een stuk groter. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale flight packs te koop en bij veel voordeelpakketten zit vaak ook een kleiner reisflesje. Een andere optie is om een kleine flacon te vullen met lenzenvloeistof vanuit je grote fles.

Vloeistoffen en handbagage

Om zeker te weten dat je je vloeistof mee kunt nemen het vliegtuig in, hebben we de regels omtrent vloeistoffen en handbagage voor je op een rij gezet. Voor alle passagiers die vertrekken of overstappen op een luchthaven binnen de Europa, geldt dat ze vloeistoffen en gels kunnen meenemen in hun handbagage als ze voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De verpakking waarin de vloeistof of gel zit is niet groter dan 100 ml
  • Alle verpakte vloeistoffen en/of gels moeten in een doorzichtig hersluitbaar zakje
  • Per persoon mag je in totaal maximaal 1 liter vloeistof meenemen
  • Per persoon mag je maximaal 1 hersluitbaar zakje met vloeistoffen meenemen

Vloeistoffen van meer dan 100 ml mag je meenemen in je grote koffer (ingecheckte ruimbagage).

Aankopen op de luchthaven

Producten die gekocht worden op een luchthaven in Europa, mogen mee in je handbagage. Vloeistoffen en gels die je op de luchthaven koopt of aan boord worden in een verzegelde tas gedaan. Je mag deze tas pas openen op de plaats van bestemming, dus niet bij een overstap. De vloeistoffen die je op het vliegveld of aan boord koopt, vallen buiten de eerder genoemde maximale toegestane 100 ml per verpakking regels.

Droge ogen tijdens het vliegen

lenzenvloeistof vliegtuig reisverpakking oogdruppels

Vers aangezogen lucht wordt in het vliegtuig gemixt met gerecyclede lucht uit de cabine. Door de airco en lage luchtvochtigheid krijgen veel mensen in het vliegtuig last van droge of geïrriteerde ogen. Vooral voor lensdragers kan dit zeer vervelend zijn. Verzachtende oogdruppels bieden dan vaak verlichting. Neem verzachtende oogdruppels mee in je handbagage. Zo maak je je reis een stuk comfortabeler!

Daglenzen op reis

In principe kunnen alle lenzen als handbagage mee in het vliegtuig. Een tip is om daglenzen te bestellen en mee te nemen op reis. Deze lenzen zijn per stuk verpakt in een laagje vloeistof. Je hoeft de lenzen verder niet schoon te maken en gooit ze na een keer dragen gewoon in de prullenbak. Wel zo makkelijk voor op vakantie! Ontdek hier meer tips over reizen met contactlenzen.

Vloeistofscanners

Op Schiphol en andere Europese luchthavens worden momenteel vloeistofscanners getest. Deze scanners kunnen vloeistoffen die worden gebruikt voor explosieven onderscheiden van andere vloeistoffen. In de toekomst wordt het daardoor wellicht weer mogelijk om grotere vloeistof verpakkingen mee te nemen. Helaas is nog niet duidelijk wanneer de scanners volledig werken en je grotere flessen lenzenvloeistof weer mee kunt nemen in je handbagage.

Wist je dat er maandelijks rond de vijftienduizend kilo aan vloeistof wordt weggegooid op de Nederlandse vliegvelden, Schiphol, Eindhoven en Rotterdam?

Met een lenzenvloeistof reisverpakking kleiner dan 100 ml zit je dus altijd goed. Is het nog niet helemaal duidelijk wat je wel en niet mag meenemen tijdens je vliegreis? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid of informeer bij je luchtvaartmaatschappij.

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave