Hoe worden contactlenzen gemaakt?

Contactlenzen worden al jarenlang gedragen om een scherper zicht te bereiken. Maar hoe worden contactlenzen eigenlijk gemaakt? En waar worden ze van gemaakt? Het materiaal van elk contactlens is verschillend. In dit artikel gaan wij...

waar worden lenzen van gemaakt

Contactlenzen worden al jarenlang gedragen om een scherper zicht te bereiken. Maar hoe worden contactlenzen eigenlijk gemaakt? En waar worden ze van gemaakt? Het materiaal van elk contactlens is verschillend. In dit artikel gaan wij verder in op zachte lenzen, harde lenzen en silicone hydrogel lenzen.

Een contactlens is een plastic lensje dat op het oog wordt gedragen. Het drijft op een laagje traanvocht zonder het hoornvlies te raken. Doordat ze water vasthouden, drijven de lenzen als het ware op traanvocht en laten ze zuurstof door naar het oog. Lenzen worden door geautomatiseerde processen op maat en op sterkte gemaakt.

Waar worden lenzen van gemaakt?

Zachte lenzen

Zachte lenzen worden gemaakt van een polymeer dat flexibel wordt door vocht. De lenzen zijn flexibeler dan harde lenzen, waardoor ze een stuk comfortabeler zijn. Ook zijn zachte lenzen beter voor de gezondheid van je ogen vanwege de hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. De lenzen moeten altijd vochtig blijven anders drogen ze uit en kunnen ze scheuren. Zachte lenzen komen in vele soorten: daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Daarnaast bestaan er ook silicone hydrogel lenzen.

Silicone hydrogel lenzen

Silicone hydrogel lenzen zijn contactlenzen gemaakt van het materiaal silicone hydrogel. Deze lenzen worden vervaardigd uit een hoog zuurstofdoorlatend polymeer, waarbij het watergehalte hoger ligt dan bij klassieke hydrogel lenzen. Dit materiaal laat tot vijf keer meer zuurstof door naar het hoornvlies. Dankzij de hoge zuurstofdoorlaatbaarheid zijn silicone hydrogel lenzen zeer geschikt voor mensen die snel last hebben van droge ogen.

Harde lenzen

Vormvaste of harde lenzen worden gemaakt van harder kunststof. Harde lenzen worden niet gemaakt van glas zoals soms nog wordt gedacht. Door het gebruik van harde kunststof gaan de lenzen langer mee maar zitten ze vaak minder comfortabel dan zachte lenzen omdat ze minder flexibel zijn. 

Ontdek hier de verschillen tussen harde lenzen vs zachte lenzen.

Hoe worden contactlenzen gemaakt?

Lenzen worden door geautomatiseerde processen op maat en op sterkte gemaakt.

  1. Eerst wordt er in een computer de juiste gegevens ingevoerd die deze informatie weer doorstuurt naar een machine.
  2. De geavanceerde machines vormen eerst de binnenkant van de lens. Het boort met een diamant een holte in het materiaal en slijpt de lens in de juiste vorm. Vervolgens moet de lens geschuurd worden om het perfect glad te krijgen.
  3. Vervolgens moet de bolle kant, de buitenkant van de lens, gevormd worden. Hiervoor wordt eerst een beschermlaag van was aangebracht. De lens en de randen worden opnieuw geslepen en gepolijst.
  4. De lenzen moeten erna 24 uur in een zoutoplossing bewaard worden. Ze nemen dan vocht op en worden iets groter. Vervolgens wordt de sterkte van de lens gecontroleerd.
  5. Ten slotte worden de lenzen schoongemaakt en in een zoutoplossing in flesjes gedaan. Nadat de flessen gesteriliseerd zijn kun je de lenzen langer bewaren en komen ze uiteindelijk in de (online) winkel terecht.

Tips comfortabel en veilig lenzen dragen

  • Gebruik hoge kwaliteit contactlenzen en lenzenvloeistof die bij je ogen passen.
  • Gebruik lenzen onder controle door een oogspecialist of opticien. Laat je ogen regelmatig controleren en luister naar het advies van een oogspecialist of opticien bij jou in de buurt over welke lenzen geschikt zijn voor jouw ogen en welke sterkte je nodig hebt.
  • Ga zorgvuldig om met je lenzen. Volg de richtlijnen voor het gebruik van contactlenzen en lenzenvloeistof.

Wist je dat? Online lenzen bestellen heel gemakkelijk is? Je kunt de lenzen bovendien zonder extra verzendkosten ophalen bij een opticien in de buurt!

Zijn contactlenzen iets voor jou? Of wil je een afspraak maken voor een opticien bij jou in de buurt? Maak dan snel een online afspraak!

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere leuke artikelen:

Inhoudsopgave